7 Απρ 2011

Η ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη

                                                                     Τελευταία ενημέρωση: Απρίλιος 2011

Ερώτημα: Αν ο πληθυσμός της Κρήτης μπορούσε να τραφεί αποκλειστικά με ελιές και ελαιόλαδο, οι θερμίδες που αντιστοιχούν από την ντόπια παραγωγή (ανά κάτοικο και ημέρα) θα επαρκούσαν;
 


H Κρήτη έχει μόνιμο πληθυσμό (απογραφή 2001) περίπου 600000. Αν προσθέσουμε τον τουρισμό και τους μετανάστες, τότε έστω ότι προστίθενται επιπλέον 150000 που να διαμένουν όλο το χρόνο. Δηλαδή σύνολο 750000 κάτοικοι καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Επίσης έστω ότι στην Κρήτη παράγονται ανά έτος κατά μέσο όρο 80000 τόνοι ελαιολάδου (δεν έψαξα για παραγωγή βρώσιμων ελιών, αλλά αυτές θα πρέπει να είναι συγκριτικά πολύ λιγότερες από τις ελαιοποιήσιμες ελιές).  
 
Έστω ότι η απόδοση του ελαιοκάρπου σε ελαιόλαδο είναι 22% κατά βάρος.

Γνωρίζουμε ότι 1 γραμμάριο ελαιολάδου έχει 9 θερμίδες φαγητού (kcal).

Πόσες θερμίδες μας δίνει 1 γραμμάριο βρώσιμης ελιάς;
Λύση:
Έστω ότι από 100 γραμμάρια ελαιόκαρπου, τα 30 γραμμάρια είναι κουκούτσι, το οποίο δεν τρώγεται. Απομένουν 70 γραμμάρια. Από αυτά τα 70 γραμμάρια εκτιμώ ότι προκύπτουν:
22 γραμμάρια ελαιολάδου: =22*9 θερμίδες φαγητού = 198
40 γραμμάρια νερό = 0 θερμίδες (το υπόλοιπο νερό περίπου 12 γραμμάρια βρίσκεται στο κουκούτσι).
2 γραμμάρια αδρανή συστατικά (άλατα και φυτικές ίνες) = 0 θερμίδες
6 γραμμάρια πρωτεΐνες και σάκχαρα = 6*4 θερμίδες φαγητού = 24

Συνολικά λοιπόν τα 100 γραμμάρια ελαιοκάρπου μας δίνουν 198+24 = 222 θερμίδες ή περίπου 2,2 θερμίδες ανά γραμμάριο ελαιοκάρπου.

Έστω ότι κάθε κάτοικος χρειάζεται 50 κιλά ελαιολάδου ανά έτος για τις ανάγκες του (σαλάτα, τηγανητά, κλπ). Αυτό αντιστοιχεί σε:
50 κιλά * 750000 κάτοικοι = 37500 τόνοι ελαιολάδου
Άρα περισσεύουν 80000 – 37500 = 42500 τόνοι ελαιολάδου.

Αν τους 42500 τόνους ελαιολάδου δεν τους πηγαίναμε για ελαιοποίηση, αλλά τους τρώγαμε σαν βρώσιμες ελιές, θα είχαμε παραγωγή:
= 42500/0,22 = 193000 τόνους ελαιοκάρπου (ο υπολογισμός έγινε με βάση ότι ο ελαιόκαρπος αποδίδει 22% σε ελαιόλαδο κατά βάρος).

Έτσι μπορούμε να κάνουμε τους παρακάτω υπολογισμούς:

Θερμίδες ανά κάτοικο και ημέρα από ελαιόλαδο:
= (37500 τόνοι ελαιολάδου/έτος * 1000000 γραμμάρια/τόνο * 9 θερμίδες/γραμμάριο)/
(750000 κάτοικοι * 365 ημέρες/έτος) = 1230 θερμίδες

Θερμίδες ανά κάτοικο και ημέρα από ελαιόκαρπο:
= (193000 τόνοι καρπού/έτος * 1000000 γραμμάρια/τόνο * 2,2 θερμίδες/γραμμάριο)/
   (750000 κάτοικοι * 365 ημέρες/έτος) = 1550 θερμίδες

Δηλαδή συνολικά: 1230 + 1550 = 2780 θερμίδες φαγητού ανά κάτοικο και ημέρα.

Αντίστοιχα αν τρεφόμασταν μόνο με ελαιόλαδο θα αντιστοιχούσαν 2630 θερμίδες φαγητού ανά κάτοικο και ημέρα, ενώ αν τρεφόμασταν αποκλειστικά με βρώσιμες ελιές (καθόλου ελαιοποίηση) θα αντιστοιχούσαν 2920 θερμίδες ανά κάτοικο και ημέρα.

Αυτό που βλέπω επίσης είναι ότι τρώγοντας βρώσιμες ελιές παίρνουμε και άλλα θρεπτικά συστατικά από την ελιά, ενώ αυξάνεται η πρόσληψη θερμίδων κατά 11% (αφού τρώμε εκτός το λάδι και επιπλέον συστατικά της σάρκας της ελιάς).